logo

Wildgroei

Wildgroei is een interactieve installatie die de bezoeker verandert in een avatar in een groeiende en soms haperende 3D-simulatie van een ecologische competitie tussen twee soorten die dezelfde ruimte innemen. De simulatie is gebaseerd op wiskundige modellen die verschillende groeiscenario’s onderzoeken met extremen tussen uitsterven en co-existentie. Omdat de deelnemer deel gaat uitmaken van dit versnelde evolutieproces, krijgt een puur wiskundig model een menselijke lading die plaats maakt voor nieuwe vragen.


Het onderzoek van Dr. Daniël Valesin is het uitgangspunt van de installatie. De evolutie van de soorten is onderhevig aan willekeur en volgt zeer eenvoudige mechanismen. Elk individu heeft een willekeurige levensduur en kan op willekeurige momenten tijdens zijn leven een kopie van zichzelf naar een naburige positie sturen (“reproduceren”). Reproductiepogingen zijn alleen succesvol als de gekozen positie voor de wedergeboorte leeg is. In de wiskunde is dit model een variant van het contactproces, een model dat de interactie tussen deeltjessystemen (een subgebied van de kansberekening theorie) onderzoekt. Onderzoek naar dit type model richt zich op vragen als: Onder welke omstandigheden zal een van soorten de meeste ruimte innemen? Hoe lang duurt het voordat de ruimte helemaal leeg is? Wat is de typische vorm van de grens tussen regio’s die door elk van de typen worden ingenomen?

De foto’s hierboven tonen de originele visualisatie (links) van Dr. Valesin en de visualisatie van de installatie Wildgroei (rechts).

Proliferation is een samenwerking tussen mediakunstenaars Adri Schokker en Tom Dijkstra, wiskundige in kansberekening prof. Dr. Daniël Valesin van de RUG en Robert Mertens, Tony Fial en Christiaan Bouwman van game development studio Sfinx Games. Speciale dank aan de organisatie van de Nacht van de Kunsten en Wetenschap, Science LinX van de Rijksuniversiteit Groningen en Maaike de Heij en Nathalie Schram voor al hun hulp en suggesties bij de realisatie van dit project.