logo

WIJ.

WIJ. onderzoekt de interactie met een computersysteem en privacy in de publieke ruimte van de Grote Markt. Zijn bezoekers zich bewust van hun privacy op dit camera-bewaakte stukje binnenstad? Zijn zij bereid hun weg te laten bepalen door een beveiligingssysteem? Wie heeft de controle over onze privacy? Bezoekers van de kunstmanifestatie MARKER konden hierop hun eigen antwoord vinden.

scherm-totoaal-2

WIJ. wordt duidelijk zichtbaar wanneer de beveiligingscamera een specifiek persoon op de markt detecteert. De camera zoomt in op deze persoon en het portret wordt getoond op een grote monitor naast de bewakingscamera. De bezoeker staat stil om zich zelf te bekijken op de monitor. Op dat moment verschijnt de tekst: “Attention! You are too long at the same spot!”  en vervolgens, na een paar seconden:  “The system starts recording in 3 seconds”

Loop je weg, dan stopt het daar. Maar blijf je staan….. dan ontstaat een verdachte situatie en wordt er een foto van je gemaakt. Je portret, voorzien van een privacy-balk, wordt getoond. En niet alleen op het scherm naast de bewakingscamera. Nee, je verschijnt ook op een groot ledscherm op een gebouw in de buurt.

Daarnaast kan je je portret later op de dag terugvinden op een groot billboard. Hier ontstaat langzaam maar zeker een groepsportret van alle geregistreerde bezoekers.

WIJ was te zien op MARKER van 1 t/m 9 juni 2018, Grote Markt, Groningen
Met dank aan Jan Klug en Tom Dijkstra voor de onmisbare hulp bij de uitvoering van dit project.

 

attention

systemStartsRecording

registered

BakkerBart-1

opBordPlakkenbord-1

bord-bijnaVol

bordVol