logo

The Tower, Church of Separated Silences

Registratie van The Tower, Church of Separated Silences. Het FMI IME (Frank Mohr International, Interactive Media and Environments) eindexamen werk van Ruben.

Bij ‘The Tower, Church of Separated Silences’ kan de bezoeker enkel het visuele gedeelte van deze interactieve video installatie bekijken wannneer hij/zij besluit deel te nemen aan de registratie procedure van de installatie. In de slechts individueel toegankelijke registratie ruimte wordt een afbeelding van de bezoeker gemaakt, wanneer hij/zij een paar minuten in de spiegel naar zichzelf heeft gekeken. Daarna ontgrendeld de deur naar de projectie ruimte zich en ziet de deelnemer zichzelf terug, geprojecteerd. Wanneer de virtuele camera na een aantal seconden begint uit te zoomen zie je een zeer statische groep van alle mensen die voor jou de beschreven registratie procedure hebben ondergaan.

‘The Tower, Church of Separated Silences’ is een plek waar je tot jezelf kan komen. Door te kiezen voor een tijdelijk isolement tijdens de registratie, wordt je als deelnemer teruggeworpen op jezelf, je wordt je extra bewust van jezelf. Ten eerste van jezelf en je lichaam ten opzichte van de ruimte. Dit wordt versterkt doordat je enkele minuten naar jezelf staat te kijken in de spiegel. Ten tweede zal de tijdelijke isolatie de deelnemer bewust maken van zichzelf ten opzichte van zijn sociale omgeving, juist doordat de verbinding hiermee is verbroken. Er wordt dus aangestuurd op een zeer individualistiche ervaring, een ervaring van jezelf.

‘The Tower, Church of Separated Silences’ is een verzameling van mensen zonder een onderliggend systeem van verbindingen. Het is het tegenovergestelde idee van het social network concept (of een Small World Network). Er zijn geen connecties vanuit het systeem aangebracht en er worden geen groepen gevormd van vrienden. De verzameling van mensen lijkt hier in bevroren toestand. Een toestand die is opgebouwd uit momentopnames van stilte. ‘The Tower, Church of Separated Silences’ is daarom ook een plek waar je je als bezoeker veilig kan laten registreren, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je gegevens worden gebruikt voor koppelingen met andere geregistreerden.