logo

Enter the Real

In de virtual reality installatie Enter the Real wordt de bezoeker geconfronteerd met de troebele grenzen tussen de “echte” en virtuele wereld. Door de toeschouwer af te snijden van de tastbare realiteit maar er wel fysiek doorheen te laten lopen, komen de lichamelijke en de virtuele ervaring samen. Door het dragen van de HTC VIVE (virtual reality headset) worden de gevolgen van de verdwijnende grenzen tussen “echt” en “nep” onderzocht.

Met de HTC VIVE op betreedt de bezoeker een virtuele ruimte die vol staat met gescande afbeeldingen van mensen. Het lijkt vol, maar doordat je dwars door de ruimtelijke afbeeldingen heen kan lopen en je hierbij geen weerstand voelt (enkel het geluid van knisperend papier), is de ruimte eigenlijk ook leeg. Toch blijkt het voor de meeste bezoekers nog niet zo makkelijk om door deze virtuele mensenmassa heen te lopen en lijkt ook personal space te bestaan in virtual reality. Men behoudt liever een gepaste afstand tot de 3D scans. Bij het onderzoeken van de ruimte, komt er een moment dat je weer een connectie hebt met de “werkelijke” wereld. In een spiegel die in de virtuele ruimte geplaatst is, zie je jezelf staan, met een virtual reality bril op je hoofd.

Enter the Real (versie 2) was te zien op de Nacht van Kunst en Kennis 2016 in Leiden en de Nacht van de Kunst en Wetenschap (versie 1), op 24 mei 2014 in Groningen. De 3D scans zijn gemaakt in samenwerking met 3DMij.

Versie 2.0

Screenshot EnterTheReal-2
Screenshot EnterTheReal-3
Screenshot EnterTheReal-4
Screenshot EnterTheReal-5

Versie 1.0

fotoBezoeker-klein2
enter4
enter3
enter2

realspacevr from Snow on Vimeo.