logo

The Tower, Reconnecting People

The Tower, Reconnecting People is een project dat in drie fasen heeft plaatsgevonden. In dit project wordt langzaam ingezoomd van een kil digitaal datasysteem, dat zijn eigen groepsselectiemethode los laat op geregistreerde bezoekers, naar de mens achter deze bezoekers.

Fase 1, de registratie        Tijdens de tentoonstelling COPY:PASTE, van 18 t/m 30 december 2011, in een groot leegstaand winkelpand in het centrum van Leeuwarden, werden bezoekers uitgenodigd  zich te laten registreren in The Tower, Reconnecting People Store. Daar werd een foto van iedere deelnemer gemaakt waarna deze 8 vragen beantwoordde. De antwoorden op deze vragen bepaalden de plaats van de deelnemer op het virtuele, toen nog te bouwen, Zaailand. De software achter The Tower vergeleek de antwoorden op de vragen tussen de deelnemers. Hoe meer gelijke antwoorden, des te sterker trokken de deelnemers elkaar aan. Wanneer er geen enkele overeenkomst was, dan bracht dat een afstotende kracht te weeg. Deze aantrekkende en afstotende krachten hebben uiteindelijk tot groepsvorming geleid. De virtuele massa, uiteindelijk 238 geregistreerden groot, deelde zich zo op geheel onvoorspelbare wijze en op basis van computer algoritmes, op in negen groepen.

Fase 2, de terugkomdag    De mensen uit de negen groepen werden vervolgens uitgenodigd voor de terugkomdag op 15 december 2012. Op deze dag konden de leden van iedere afzonderlijke groep die het datasysteem van The Tower  tijdens Fase 1 had gevormd, kennis met elkaar maken. Het moment van de groepsontmoeting werd vereeuwigd door middel van een ‘echte’  groepsfoto. Van de 238 geregistreerden hebben 49 mensen deelgenomen aan de terugkomdag.

Fase 3, de expositie         Tijdens de expositie in het Fries Museum werden de gemaakte groepsfoto’s tentoongesteld. Als aanvulling  is er aan de gefotografeerde deelnemers gevraagd of zij groepsfoto’s uit hun eigen leven willen exposeren. Deze foto’s zijn geplaatst in lijn met de plaats van de deelnemer op de groepsfoto’s van The Tower. Ook zijn er interviews te zien met representanten uit de verschillende groepen die vertellen over hun eigen leven en over de rol die bepaalde groepen in hun leven hebben gespeeld.

De groepsfoto heeft een bepaald traditioneel karakter. Ze wordt vaak gemaakt om tentoongesteld te worden in de huiskamer of bedrijfskantine. De verbindende kracht tussen de mensen op deze foto’s is dan de familie of het bedrijf. Door deze traditionele manier om een groep te tonen, te koppelen aan een nieuwe manier van een groep samenstellen (d.m.v. het datasysteem van The Tower), wordt de vraag opgeworpen wat in deze tijd eigenlijk als een groep kan worden beschouwd. Vallen daar bijvoorbeeld ook groepen onder die ontstaan zijn op Facebook? Hoe lopen digitale netwerken en sociale contacten in de werkelijke wereld in elkaar over? De expositie van The Tower, Reconnecting People verbeeldt op haar manier een reconstructie van onze sociale omgeving.

Snow bedankt: alle deelnemers, Kunstproject Leve het Zaailand (CP Berbée), Regelpunt (Margret Havinga en Johan de Vries ) en hun vrijwilligers, Frans van Hoesel (bedenker en programmeur van het systeem achter The Tower), Arno van Oordt (programmeur interface touchscreen The Tower), John Welling (fotograaf van de groepsfoto’s), Dinanda Luttikhedde (voor de cameraregistratie van de terugkomdag), Dennis van Tilburg (voor de muziek bij de informatievideo en documentaire), Het Fries Museum (voor de prachtige locatie), De PeerGrouP (voor het gebruik van hun apparatuur).

 

Fase 1. Vooraanzicht van The Tower, Reconnecting People “Store”. Copy:Paste expositie. (Foto: Ad de Laat)

 

Fase 1. Het bekijken van de groepen. Copy:Paste expositie. (Foto: Ad de Laat)

Fase 1. De registratie set up. Copy:Paste expositie. (Foto: Ad de Laat)

Fase 1. Het registreren. Copy:Paste expositie. (Foto: Ad de Laat)

Fase 2. Fotograaf John Welling kneedt de groepen. (Foto: Ad de Laat)

Fase 2. Ruben geeft uitleg over het ontstaan van de groepen en de bijbehorende kenmerken. (Foto: Ad de Laat)

Fase 2. Nogmaals John in actie. (Foto: Ad de Laat)

Fase 2. Overzicht van de speciaal ingerichte terug-kom-plek, hartje Leeuwarden, nabij het Zaailand. (Foto: Ad de Laat)

Fase 3. Opening door Saskia Bak, directrice van het Fries Museum. (Foto: Ad de Laat)

Fase 3. The Tower deelnemers en Museum Weekend bezoekers, bekijken de expositie.  (Foto: Ad de Laat)

Fase 3. Bezoekers bekijken de interviews van representanten uit de verschillende groepen . (Foto: Ad de Laat)

Fase 3. Adri geeft uitleg over de registratie setup tijdens de expositie. (Foto: Ad de Laat)

Fase 3. Fotolijstjes met persoonlijke groepsfoto’s van The Tower deelnemers.