logo

Het Verhildersum Mysterie

Voor Landgoed Borg Verhildersum in Leens hebben we 2 installaties gemaakt. Deze installaties maken onderdeel uit van het Verhildersum Mysterie, een interactieve speurtocht op het terrein van deze prachtige borg. Tijdens de speurtocht komen jong en oud allerlei opdrachten tegen. De opdrachten zijn veelal verpakt in een game-, film- of audio ervaring.

Aan de hand van negen fictieve verhalen over Verhildersum, geschreven door studenten van de Schrijversvakschool in Groningen, zijn vijf kunstenaars uit verschillende disciplines aan de slag gegaan. Snow heeft naar aanleiding van het verhaal van Petra Weijsenfeld, dat je hier kan lezen, een game gemaakt, waarbij je als duif boven de borg vliegt en zo snel mogelijk naar de duiventil moet vliegen. Het idee achter deze installatie is het feit dat duiven in de tijd dat de borg nog bewoond was, naar de duiventil gelokt werden, om deze vervolgens nooit meer te kunnen verlaten. Ze werden bijgevoerd (vetgemest) en verschenen daarna op het menu van de borg bewoners.

Het spel wordt gespeeld voor een flatscreen. Door je lichaam te gebruiken zoals een duif dat doet, kan je naar de duiventil vliegen. Met de armen gespreid en naar links en rechts hellend, vlieg je van hoog boven de borg je eigen einde tegemoet, de duiventil.

VerhildersumGame-1

Naar aanleiding van het gedicht van Laurens Krüger heeft Snow een bewegend gedicht gemaakt. Het gedicht handelt o.a. over de weergave van de werkelijkheid door de geschiedenis heen. Het geschapen beeld, van schilderkunst tot CT scan. “Wat zien we?” en “Wat zien we echt?” zijn terugkerende regels in dit gedicht. Dit heeft Snow geïnspireerd om te zoeken naar een manier van presenteren waarbij gespeeld wordt met het thema “beeld”. Zo zijn we uitgekomen bij de 3D fotografie of stereofotografie, een techniek die vrij snel ontstond na de ontdekking van de gewone fotografie. (Stereoscopie: is het bekijken van een bepaald beeld met diepte door met elk oog een afbeelding te bekijken. Die twee afbeeldingen worden samen één stereoafbeelding genoemd.) Het bewegend gedicht is met een op een ouderwetse Holmes stereoscoop gebaseerde kijker te ervaren. De tablet, die de bezoeker meedraagt als interactieve gids in het Verhildersum Mysterie, kan in de kijker worden geschoven, waarna de 3D film zichtbaar wordt.

Verhildersum3DViewer-1-2Verhildersum3D-schilderij

Verhildersum-3D-natuur

Onderstaande film is alleen in 3D te bekijken met een stereoscopische bril, bijvoorbeeld een Loreo 3D viewer of een Google Cardboard.